Улога деспине Ирине Кантакузин у политичком животу Српске деспотовине - Veselinović, Ivana D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У овом раду се расправља о активној самосталној политичкој делатности деспине Ирине (Јерине) Кантакузин и равноправном односу са деспотом Ђурђем који је уживала у владању земљом. Њена улога постајала је све значајнија како је нарастајућа турска опасност постајала погубнија за Српску деспотовину. Као кључан доказ њене владавине, и права на власт, ту су два податка из извора која срећемо код Мавра Орбина и Михаила Критовула, који нас обавештавају да је деспот Ђурађ за наследника своје земље одредио своју супругу, што не би имало претераног смисла ако она пре тога није стекла искуство у државној политици и дипломатији, у одсудном тренутку српске државности. Продор Османлија и породична неслога, која је кулминирала деспинином смрћу под Рудником 1457. године, представљају завршетак појаве коју смо назвали Господство српских властелинки.
Keywords: Ирина Кантакузин; Ђурађ Бранковић; Деспотовина; Османлије; државна политика; господство српских властелинки