Библиотерапија у школском контексту - Đorđević, Mirjana V.; Glumbić, Nenad P.; Brojčin, Branislav B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Циљ библиотерапије је пружање помоћи читаоцу да кроз књигу разуме и преброди потешкоће са којима се се сусреће. Она се може примењивати у различитим контекстима. Уколико се примењује у школском окружењу, говоримо о развојној библиотерапији.            Циљ овог рада је да се опишу основне фазе развојне библиотерапије, представе резултати истраживања који указују на ефикасност њене примене, као и резултати истраживања који говоре о склоности наставника и сарадника да се определе за ову технику.            С обзиром на то да се ова техника сматра једноставном, економичном и ефикасном интервенцијом, а да се неки наставници и сарадници не усуђују да је примењују јер им недостају потребна знања и вештине, укључивање библиотерапије у факултетске програме обуке могло би допринети повећаној спремности професионалаца да је користе како би помогли деци да се суоче са изазовима на развојно примерен начин.
Keywords: наставници; развојна библиотерапија; употреба књиге