Ибикина кућа љубави и патње (Један поглед на приповетку Ибикина кућа Александра Тишме) - Radosavljević, Anica M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду анализирамо прву објављену приповетку Александра Тишме, Ибикина кућа, која је једно од најзначајнијих пишчевих приповедних остварења. Покушаћемо да укажемо на пишчеву идеју о „кући љубави“, на чију судбину директно утиче атмосфера Другог светског рата. Александар Тишма се у многим делима, почев од ове приповетке, успешно бавио темом проституције и јавних кућа. У раду ћемо покушати да објаснимо на који начин рат утиче на промену егзистенцијалног поретка куће и живота њене господарице. Циљ рада је указивање на паралелизам који прати судбину куће и Ибике, од тренутка успона до њихове потпуне деградације.
Keywords: Тишма; проституција; рат; ерос; деградација