Пракса примене домаћих задатака из српског језика у млађим разредима основне школе - Stakić, Mirjana M.; Stamatović, Jelena D.; Maksimović, Jasna M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У литератури се разматрају бројне предности и недостаци домаћих задатака. Циљ рада је да се утврди на какве предности и недостатке указује пракса њихове примене у настави српског језика у млађим разредима основне школе. Пракса примене је испитивана из перспективе учитеља како би се установили: динамика у задавању и прегледању домаћих задатака; начини вредновања и саопштавања повратних информација; заступљеност различитих врста домаћих задатака и процена њихових доприноса. Истраживање је спроведено током 2020. и 2021. године и обухватило је узорак од 123 учитеља. Добијени резултати указују да праксу примене домаћих задатака у настави српског језика карактеришу учесталост и разноврсност домаћих задатака, индивидуални пруступ и редовност у њиховом прегледању и позитивно перципирање њихових доприноса. Међутим, добијени резултати иницирају и додатна питања (проблем оптерећености ученика домаћим задацима; функционалност провере домаћег задатка као начина учења; оцењивање домаћих задатака; подстицање сарадње и комуникације у изради домаћих задатака) и потребу даљих истраживања.
Keywords: домаћи задатак; српски (матерњи) језик; повратна информација; ефекти домаћих задатака