Југословенско-румунско савезништво између два светска рата (Мала Антанта и Балкански споразум) - Vajagić, Predrag M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца након Првог светског рата нова држава је за суседа добила Краљевину Румунију. Несугласице које су постојале између двеју држава по питању разграничења у Банату решене су браком краља Александра I Карађорђевића и румунске принцезе Марије Хоенцолерн. Краљевски брак био је основа даљег развоја савезничких односа између држава у периоду између два светска рата. Партнерство је било учвршћено војно-политичким пактовима у оквирима Мале Антанте и Балканског споразума. Мировни уговори склопљени током Версајске конференције нису гарантовали сигурност „малим“ европским државама какве су биле Краљевине СХС и Румунија. Ревизионистичке тежње заједничких суседа Мађарске и Бугарске развиће пријатељске односе који су Београду и Букурешту били потребни ради одвраћања непријатеља од евентуалних акција. Југословенска јавност је на Румунију гледала као на пријатељску земљу, а дипломатске активности у оквиру двају савеза билe су са пажњом праћене од стране штампе. Поред тога, многобројни јавни радници су се бавили анализом перспектива које су у будућности могле да користе двема државама. Колико је Румунија била значајан савезник сведочи и чињеница да је децембра 1938. године посланство подигнуто на ранг амбасаде, што је била прва амбасада у дипломатској историји Краљевине Југославије. У раду намеравамо да на основу досадашњих домета историографије, као и анализе писања југословенске штампе, прикажемо развој савезничких односа између двеју држава. Посебна пажња ће бити посвећена изазовима са којима сe ово савезништво суочило за време продора Трећег Рајха на југоисток Европе. Иако савезнице, краљевине Југославија и Румунија наћи ће се на супротним странама у Другом светском рату. Међутим, између двеју држава неће доћи до међусобног сукоба што је била последица добрих односа у међуратном периоду.
Keywords: Краљевина СХС/ Југославија; Краљевина Румунија; Мала Антанта; Балкански споразум/пакт