Немци у Војводини у периоду оснивања Краљевине СХС: интердисциплинарни приступ - Štrangarić, Snežana Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Рад се бави интердисциплинарном анализом процеса интеграције немачке етничке мањине и конструкције немачког идентитета у историјском контексту прве југословенске државе, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (1918–1929). Као значајан фактор очувања немачког идентитета 1920. године основан је Швапско-немачки културни савез – Културбунд, који је, иако не без сметњи у свом раду, представљао окосницу културних пракси и окупљања немачке заједнице током целокупног међуратног периода, а примарно је деловао на подручју Војводине. Анализа уважава теоријски модел етничких граница Фредерика Барта у оквиру интеракционистичког приступа проучавања етницитета, у настојању да се поближе расветли начин на који се немачки идентитет у том периоду градио у релацији са другим групама, али приказане су и основне промене које су се одвијале на макро нивоу друштвене структуре.
Keywords: Културбунд; идентитет; Немци; етничка мањина; Војводина