Историјска умност и Хајдегерове Црне свеске: (Историјско мишљење и херменеутички кључеви мистериозних текстова Црне свеске Мартина Хајдегера – ничеовски неопаганизам и наци-оријентација више није услов философствовања) - Petrović, Aleksandar M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Нарасла литература расправа о Хајдегеровој постхумној оставштини – Црним свескама захтева и адекватна разматрања тог питања. Она се више не могу заобилазно гледати из раздвајања политичког и философствујућег Хајдегера (као што је углавном било до сада), јер је пружени садржај разматрања у њима готово недвосмислен. Појам ’одлуке’ конкретизован је готово универзално и тај децизионизам чини негативно јединство свих пропитујућих категорија. Наше мишљење је да је то цена напуштања критичког става и са њиме повезаним дијалектичким расправљањем изворних онтолошких појмова, а затим и херменеутичких последица које оно изазива. Апсурдност ћутања на глорификацију неонацистичких склоности не припада философији ни на који начин.
Keywords: историјско мишљење; феноменолошка редукција; онтолошки нихилизам; нацизам; Црне свеске Мартина Хајдегера