Гуске, даске и дроље: семантичка дерогација жене у француском и српском жаргону - Đurin, Tatjana Č.; Jovanović, Ivan N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду се контрастивним и когнитивнолингвистичким приступом анализирају жаргонизми којима се дерогативно именује и квалификује жена у два језика који нису генеалошки блиски нити имају директног контакта. Полазећи од теорије концептуалне метафоре и лингвокултуролошког модела, циљ нам је да установимо сличности и разлике у вези са културним знањем о концепту жене у француској и српској култури. Концептуалне метафоре и метонимије смо идентификовали и анализирали на основу примера прикупљених из речника стандардног француског и српског језика, као и речника жаргонске и неконвенционалне лексике оба језика. Будући да речи које представљају језички израз концептуалних метафора и метонимија којима се идентификује и квалификује жена у француском језику, а понекад и саме метафоре и метонимије, често потичу још из средњег века, консултовали смо и етимолошке речнике у потрази за мотивацијом данас већ ʻмртвих метафораʼ. Анализа је показала да међу изразима којима се у жаргону погрдно именује и квалификује жена у француском и српском језику највише има оних којима се истичу физички изглед, интелектуалне особине и облици понашања које друштвено-језичка заједница оцењује као неприхватљиве и непожељне. Овим истраживањем покушали смо и да истакнемо и упозоримо на дубоку укорењеност и велику распрострањеност неких колективних предрасуда, генерализација, стереотипа, те на склоност ка маргинализацији и дискриминацији жена
Keywords: жена; жаргон; појмовна метафора; француски; српски