О споразуму Стојадиновић - Павелић 1954. године (чињенице и претпоставке) - Simić, Bojan V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
На основу доступне архивске грађе, оновремене штампе и литературе, у раду се анализирају доступне информације о споразуму бившег председника југословенске краљевске владе Милана Стојадиновића и поглавника НДХ Анте Павелића. У том периоду обојица су живела у Аргентини, која је била под управом председника Хуана Перона. Средином 1954. године изјавама у штампи они су покренули полемику у емигрантским круговима а основ тога била је идеја о разбијању Југославије и формирању независних држава Србије и Хрватске. Стојадиновић и Павелић су се у том периоду посећивали и више пута разговарали на ту тему. Циљ рада је да се на основу постојећих сведочанстава изнесу закључци који ће покушати да дају одговоре на питања да ли је споразум постојао и ако јесте, шта је у њему писало, која је била његова улога и каква му је била позадина.
Keywords: Милан Стојадиновић; Анте Павелић; Југославија; Аргентина; споразум Стојадиновић– Павелић