Карактеристични проблеми у примени савремене образовне технологије у настави: могућност њиховог превазилажења - Arsić, Zvezdan M.; Zaporožac, Ivan (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Као последица брзог техничког, научног и технолошког развоја, настала је потреба за променама у образовању и настави. Те промене манифестују се како у организацији образовних садржаја тако и у увођењу и примени нових поступака, метода и средстава. Међутим, и поред сазнања да циљеви и принципи концепције образовања на данашњем ступњу друштвеног развоја подразумевају потпуну реконструкцију традиционалног васпитно-образовног система и наставе и да примена савремене образовне технологије ствара услове за стицање динамичнијих, квалитетнијих и комплекснијих знања, у овом домену постоје бројни проблеми. Уважавајући чињеницу да примена савремене образовне технологије може значајно да допринесе постизању васпитно-образовних циљева, намера нам је да у раду, поред терминолошког и појмовног одређења образовне технологије, пажњу усмеримо на узроке проблема који у овом домену постоје и да укажемо на могуће правце њиховог превазилажења.
Keywords: васпитање и образовање; настава; наставник; ученик; образовна технологија