Друштвени и симболички положај бораца Народноослободилачког рата након ослобођења у Федеративној Народној Републици Југославији - Marković Savić, Olivera S.; Vukotić Lazar, Marta (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Рад се бави односом новоформиране државне власти у Југославији након Другог светског рата према ратним ветеранима, у периоду између доношења првог и другог устава комунистичке Југославије, периодом Федеративне Народне Републике Југославије (1946–1963). На примеру социјалне заштите бораца, те на основу симболичке представе бораца, посебно кроз скулптуру као најсугестивнији и најкомуникативнији медиј за преношење симболичких порука, циљ рада је да дâ одговор на питање какав је био друштвени положај ратних ветерана у том историјском периоду, као и да укаже на важно сазнање да је социјална заштита бораца, ратних инвалида, као и породица палих бораца, била на завидном нивоу и да је нова власт одмах увидела значај симболичке представе вредносних идеала и кроз медиј скулптуре. У новоформираној Федеративној Народној Републици Југославији (ФНРЈ, 1945–1963) неговање револуционарне традиције и текови Народноослободилачког рата били су, приоритетни друштвени задаци.
Keywords: борци; друштво; НОР; НОБ; ФНРЈ; идеологија; скулптура; култура памћења