Теоријски проблеми периодизације књижевности - Aleksić, Slađana V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Преглед епоха и праваца није историја књижевности, јер историја се не може свести на сумарне приказе периода и праваца. Највећи писци, творци историје, изнад су и изван праваца и школа. Правци и школе се јављају и нестају законито, па се намећу као предмет књижевно-историјског и теоријског изучавања. Периодизацијски систем успоставља одређену научну оријентацију у мноштву књижевних чињеница, прошлости и садашњости. У раду се осветљава теоријски проблем периодизације књижевности, као централни проблем теоријских испитивања књижевних феномена.
Keywords: књижевна историографија; историзам; епоха; правац; време; простор