Циклус Светог Димитрија у Пећкој патријаршији - II - - Pajić, Sanja (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду се указује на иконографске одлике циклуса Светог Димитрија у истоименој цркви у Пећкој патријаршији. Ове фреске нису до сада детаљније анализиране, нити су сагледане у ширем контексту у до сада публикованим илустрованим житијима светитеља. Од некадашњих осам тема, насликаних на северном и јужном зиду наоса, сачувано је пет композиција. Две илустрације, о којима је писано у претходном раду, припадају првобитном живопису из 1322–1324, док су остале сцене делимично или у потпуности пресликане у доба обнове 1619/20. Сценама са представом Светог Нестора који усмрћује Лија и Страдање Светог Димитрија завршава се низ на северном зиду наоса. Иконографска разматрања указују да обе композиције, иако припадају познијем слоју, садрже елементе старије традиције, уз констатацију да сцена борбе показује и знатну инвентивност у приказивању.
Keywords: Свети Димитрије; Пећка патријаршија; житејни циклус; иконографија; Цвети Нестор убија Лија; Страдање Светог Димитрија; Георгије Митрофановић