Детерминанте музичког развоја и утицај музичког образовања на укупан развој личности - Rašković, Božana; Popović, Daliborka (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Развој музичких способности и простор који се даје музичком образовању детерминисан је различитим чиниоцима. Неусаглашеност у мишљењима о улози неких фактора носи опасност од занемаривања неких активности које би ишле у сусрет развијању музичке даровитости. У том смислу, циљ рада је усмерен на сагледавање значаја наследних и срединских фактора за развој музичких способности, са посебним освртом на утврђивање активности одраслих у функцији музичког образовања и постигнућа, али и укупног развоја.Примењујући методу теоријске анализе, извршено је упоређивање различитих концептуалних приступа и резултата спроведених истраживања и закључака аутора.Након разматрања наведених питања, закључује се да, иако дебате око давања предности одређеним факторима и даље постоје, дилеме нема, значајни су и урођени и средински фактори, али не сами по себи без активности појединца. Оне музичке диспозиције које се од предака наслеђују сматрају се базичним, али их не можемо издвојити од додатних фактора који на њих утичу. Утицај музике и музичког образовања на развој детета је изузетно велики, што наводе резултати истраживања великог броја научника који су се овом темом бавили. Многи истраживачи придају велики значај раној музичкој стимулацији и њеном значају за активирање дечје личности и омогућавању здравог приступа његовим психофизичким карактеристикама. Дијагностиковање музичког талента само је темељ на коме почиње будући музички развој, а свакодневни чиниоци, као што су подршка одраслих, пре свега, родитеља и континуирано вежбање, неизоставни су у стимулацији музичког развоја. Сходно томе, истакнута је улога родитеља, васпитача и учитеља у мотивацији и провокацији дечјег музичког развоја адекватним музичким садржајима, свеукупном комуникацијом и атмосфером. Педагошке импликације су садржане управо у наведеним препорукама за правилан приступ у креирању музичких садржаја и подстицајне средине.Будућа истраживања потребно је усмерити на испитивање и могућности унапређивања компетенција професионалаца-васпитача и учитеља за откривање и подршку музички даровите деце.
Keywords: музичке способности; наслеђе; средина; музичко образовање; подршка одраслих