Семантичке структуре глагола play и играти из угла теорије прототипа и њихов речнички приказ - Halas Popović, Ana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Овај рад представља анализу семантичких структура енглеског глагола play и српског глагола играти према принципима теорије прототипа, као и анализу приказа ових структура у истакнутим представницима лексикографске праксе два језика. Циљ анализе је провера међусобне семантичко-деривационе повезаности значења глагола play односно играти, која није у свим случајевима очигледна, а која је кључна да би семантичке структуре два глагола биле окарактерисане као полисемичне и, као такве, оправдано представљене у речницима у целости у једном чланку. Такође, циљ рада је и одређивање степена веродостојности приказа организације датих структура у чланцима одабраних речника. Резултати анализе су показали да семантичке структуре два глагола представљају скупине међусобно деривационо повезаних значења која су сва мотивисано изведена од заједничког прототипа директно или индиректно, те су ове структуре полисемичне и стога оправдано у посматраним речницима представљене у оквиру једног речничког чланка. Анализирани речник енглеског језика показује висок степен веродостојности у приказу организације значења у полисемичној структури глагола play, док је овај степен у случају посматраног речника српског језика низак.
Keywords: теорија прототипа; прототипско значење; семантичка структура; полисемија; речник; речнички чланак