Приповетка Корито Светомира Арсића Басаре ‒ прилог тумачењу књижевности - Stojkovic, Marijana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
Овај рад ће бити покушај да се на примеру приповетке Корито Светомира Арсића Басаре, познатог уметника, академика, вајара и писца, изврши тумачење процеса психологизације и карактеризације ликова али и покаже како је контекст утицао на настанак приповетке носећи у себи изразиту биографску димензију.Приповетка Корито доноси причу о тешком животу људи у Шар-планинским местима, сиромаштву, борби за егзистенцију у задивљујућој али и немилосрдној природи планинског краја. У душама и свести свих ликова приповетке одвија се својеврсна психолошка драма због тескобе мучног и туробног живота у сиромаштву. Ликови приповетке из своје визуре, са константним егзистенцијалном страхом, проживљавају актуелне ситуације, пројектујући их кроз психолошке процесе и душевна стања. У ковитлању помешаних осећања и борби за голи живот дешава се расцеп у њиховим душама од којих ће, она дечија, тај расцеп најјаче проживети и касније рефлектовати на своје сазревање, одрастање и стварање. То ће управо бити и повод за настанак ове приповетке.
Keywords: тумачење; психологизација; карактеризација; егзистенција; Шар-планина; аутобиографска димензија; контекст; текст