Напомене о одликама графије и ортографије Атонског преписа Душановог законика - Antic, Aleksandra M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2022)
У раду се разматра начин бележења гласова за које ни у старословенској ни у старијој српској ћирилици није било посебних графема. На Атонском препису Душановог законика испитано је писање сонаната ј, љ, њ и сугласника ћ и ђ, као и гласовних група група [ја], [је], [јо], [ју], [ји], [ља], [ље], [љо], [љу], [љи], [ња], [ње], [њо], [њу], [њи], [ћа], [ће], [ћо], [ћу], [ћи], [ђа], [ђе], [ђо], [ђу] и [ђи], а добијени резултати су потом упоређени са стањем у Барањском препису. За представљање дистрибуције конкурентних графијских средстава у проучаваним рукописима коришћен је статистички модел.
Keywords: графија; Душанов законик; Атонски препис; Барањски препис