Улога религије и њен утицај на сукобе у Нигерији - Bursać, Boris (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Пред крај колонијалне владавине, Британија је успоставила ислам и хришћанство у Нигерији као две доминантне религије са средњим појасом као бојним тлом. Пре њиховог коначног одласка, осигурали су и оформили неколико етничких и религијских линија, које су у постколонијалној ери користиле политичким елитама као начин борбе за државну власт. Као таква, на темељима злоупотребе политичких и верских елита, етничким, верским и регионалним поделама настаје дубоко фрагментирана Нигерија какву данас познајемо. Колонијалном доминацијом, наглим транзицијама, моћ друштва је била срушена до те мере да је постало неспособно да регулише човекову страст. Ситуацију додатно загревају водеће елите које манипулишу религиозним идентитетом где се као резултат јавља да север Нигерије већином муслимански тежи исламизацији целе Нигерији, а југ већински хришћански тежи одбрани хришћанстава и уставне секуларности државе те религија уместо да смири страсти и тензије, захваљујући својим лидерима отвара пут конфликата, насиља екстремизма и на крају тероризма. Централно схватање формирања идентитета религије и његове трансформације из сукоба у насиље је пораст верског екстремизма у целој земљи. Екстремистичке групе показују значајну нетолеранцију према припадницима сопствене и других религија, реагују на социјалне, економске и политичке кризе нигеријске политике, наравно у верском погледу, што касније води у сукобе. Интеграција религије у нигеријску политику, што можемо захвалити колонијалним владарима, један је од водећих проблема и управо она стоји иза верског насиља и политичке нестабилности у земљи.
Keywords: религија; фундаментализам; верски сукоби; етно-религијски идентитет; Нигерија