О античким култовима са југа провинције Далмације (Неколико примјера из источне Херцеговине) - Samardžić, Gligor (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
У раду се презентују подаци о античким култовима на југу провинције Далмације. На подручју источне Херцеговине (југ провинције Далмације) као и у свим подручјима која су била у саставу Римског царства налазе се споменици који свједоче о религиозности римских грађана. Духовни живот становника на југу провинције Далмације (источна Херцеговина) огледао се у поштовању значајног броја култова. Религију античког човјека источне Херцеговине познајемо, прије свега, по скромним археолошким налазима и епиграфским споменицима (Јупитер Капитолски, Марс, Јунона, Митрин култ). Она се манифестовала кроз поштовање значајног броја култова који су се ослањали на илирску традицију, римска и оријентална божанства.
Keywords: антички култови; епиграфски споменици; Римско царство; провинција Далмација; источна Херцеговина