Normality и normalcy: пример дублета -ity/-cy у Британском националном корпусу - Jevrić, Tamara M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Корпусно истраживање деривационе морфологије може објаснити како функционишу афикси, одговорити на питања о њиховој продуктивности, о вези између продуктивности и синонимних афикса, као и разјаснити ривалство које постоји између одређених афикса и њихове семантичке разлике. Циљ овог истраживања је да се утврде сличности и разлике између именица normality и normalcy у Британском националном корпусу контрастирањем суфикса -ity и -cy. Фокус је на колокатима који претходе именицама и изворима у којима се оне појављују, што нам помаже да разумемо шта карактерише те суфиксе и њихову дистрибуцију. Усредсређујући се на именице normality и normalcy, испитујемо како се речи понашају у електронском корпусу и да ли се веза између значења и форме манифестује у различитим обрасцима речи који могу да открију различите аспекте значења.
Keywords: корпусна истраживања; деривациона морфологија; normality и normalcy; суфикси -ity и -cy; Британски национални корпус