Квалитет спавања и задовољство животом запослених на железници - Миленовић, Миодраг; Milićević, Nebojša; Димитријевић, Мина (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Циљ спроведеног истраживања био је да се испитају односи између квалитета спавања и задовољства животом. Основна хипотеза била је да ће димензије квалитета и квантитета спавања бити статистички значајни предиктори задовољства    животом, код запослених на Железници Србије. Испитано је укупно 126 радника који раде на различитим радним местима: диспечер, радник на информацијама, благајник, машиновођа и кондуктер. Испитаници су се разликовали према полу, годинама старости и годинама радног стажа. Основне варијабле истраживања операционализоване су    Питсбуршким    индексом    квалитета спавања (The Pittsburgh Sleep Quality Index – PSQI; Buysse et al., 1989) и Скалом задовољства животом (Satisfaction Life Scale – SWLS; Diener et al., 1985). Резултати су показали да се на основу регресионог модела који чине модалитети квалитета спавања могу статистички значајно објаснити: критеријумска варијабла – задовољство животом (R²=.40, p
Keywords: квалитет спавања; задовољство животом; запослени на железници