Проблем убикације путних станица Vellanis, Vindenae и Ad Fines на римској комуникацији Lisus–Naisus (Горња Мезија) - Samardžić, Gligor (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
У раду се презентују подаци везани за проблем убикације путних станица Vellanis, Vindenae и Ad Fines на римском путу Lisus–Naisus. Комуникација Лисус–Наисус је пресиjецала данашње Косово и Метохију од југозапада према сjeвероистоку. Она је, као главна траса комуникације, повезивала приморје са унутрашњошћу. На траси овог пута нађен је скроман број миљоказа, односно њихових фрагмената, који имају изузетну историјску вриједност јер представљају прворазредно свједочанство о постојању римске цесте на Косову и Метохији. На појединим дијеловима трасе истраживачима велику потешкоћу представља недостатак трагова пута и миљоказа на терену. Предмет нашег рада је убикација путних станица Vellanis, Vindenae и Ad Fines на краку комуникације која је ишла са обале мора, будући да су мишљења истраживача о убикацији ових станица различита. Приликом истраживања античких путних станица и комуникација на југу провинције Горње Мезије (Косово и Метохија) служили смо се писаном изворном грађом и материјалним остацима на терену, при чему су нам од нарочитог значаја били подаци са Појтингерове карте, Равенског географа и Птолемејеве Географије. Значајни су и епиграфски споменици, тј. миљокази, остаци путева, насеља и други материјални остаци. Њихово детаљније проучавање и истраживање пружа могућност да се укаже на главне правце путева, путне станице и насеља на овом подручју.
Keywords: Vellanis; Lisus; Naisus; римска комуникација; путна станица; Дарданија; Горња Мезија; Vindenae; Ad Fines