Збирка Свиња је одличан пливач (1971) Мирољуба Тодоровића у светлу српско-пољских веза - Marićević Balać, Jelena (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
У уводном делу рада истиче се значај песничке књиге Свиња је одличан пливач (1971) Мирољуба Тодоровића, који се сагледава тројако. Књига је, као изузетно успела, важна за сигнализам и дело Мирољуба Тодоровића, а затим и у рецепцијском смислу, с обзиром на то да избор из његове поезије (2009) и рецентно пољско издање (2020) носе исти наслов. Указано је на дневничку слику свиње и шатровачку поезију и прозу, не би ли се песнички мотив свиње показао комплементарним са сигналистичким стваралаштвом. Коначно, песничкој књизи из 1971. приступљено је компаратистички, те је сигналистичка поезија упоређена са поезијом пољске песникиње Еве Липске. На релацији компарације са поезијом Еве Липске, свиња постаје сигнум човечанства лишеног љубави. Даље поређење између песничке књиге Свиња је одличан пливач и поезије пољске песникиње има утемељење у блискостима и разликама када је реч о односу према машинама, надреализму, мотиву очију, деце, концепту времена и личностима Шекспира и Сократа.
Keywords: сигнализам; рецепција; мотив свиње; Мирољуб Тодоровић; Ева Липска