Базичне особине личности код пацијената са инфарктом миокарда - Subotic Krivokapic, Jelena; Ranđelović, Dušan; Potić, Srećko (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Основни циљ ове студије је испитивање повезаности варијабилности срчаног ритма са димензијама личности описаних кроз НЕО ПИ-Р инвентар личности. Узорак се састоји од 95 особа (63 мушкарца и 32 жене) које су доживеле нефатални инфаркт миокарда (старосне доби 35 до 60 година). Мерење ХРВ параметара и димензија личности је рађено током њиховог хоспиталног третмана. За испитивање димензија личности коришћен је инструмент НЕО ПИ-Р, а ХРВ параметри су мерени путем пет тестова кардиоваскуларних рефлекса осмишљених од стране Евинга и Kларка и холтер мониторинга. Наши резултати указују на постојање статистички значајне корелације између димензије Отворености као психолошке варијабле и различитих параметара рада аутономног нервног система, мерених посредно преко ХРВ варијабли, са друге стране. У нашој студији коришћена је продукт-момент корелациона анализа између димензија личности и ХРВ варијаблама и каноничка анализа коваријансе како би се максимизовале коваријансе међу линеарним композитима екстрахованим у два сета варијабли (ХРВ и личност). Издвојене су три статистички значајне корелације. Прва корелација открива везу одсуства Отворености и параметара који представљају индикаторе добре симпатичке функције. Друга корелација указује на повезаност димензије Неуротицизма и доброг функционисања вагалног сегмента аутономног нервног система који је праћен благом нестабилношћу симпатикуса регистрованом ЕKГ анализама. Трећа корелација указује на то да екстравертне особе поседују капацитете доброг функционисања симпатичког дела АНС-а која је праћена мањом дисфункцијом вагуса мереном краткотрајним анализама.
Keywords: основне црте личности; инфаркт миокарда; аутономни нервни систем; НЕО-ПИ-Р; варијабилност срчаног ритма