Проблем оправданости индуктивног закључивања - Nedeljković, Mitar Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
У овом раду размотрене су класичне стратегије одбране од Хјумовог аргумента против индукције, и показано је у којој су мери оне биле успешне. Размотрене су синтетичке, језичке, априорне, прагматичке и индуктивне одбране индукције, као и питање у којој мери оправдање индукције представља проблем утемељености научног знања. Изведен је нови аргумент за априори оправдање индукције, као и критика синтетичких и индуктивних покушаја одбрана индукције Блека и Џакета.
Keywords: индукција; оправданост индукције; оправданост дедукције