Обредни контекст преверавања у приповеци Љута неман Григорија Божовића - Jevtić, Jelena (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Српски народ је у мраку турског феудализма водио истрајну борбу да сачува свој идентитет, а обредно-обичајна пракса и традиција биле су један од начина. Циљ овог рада је да у приповеци Љута неман Григорија Божовића утврдимо функцију обреда као комуникационог канала и регулатива у једној друштвеној заједници са нарушеном хармонијом. Преверавање као вид кршења обичаја и рушења хармоније као последицу доноси психолошку драму потраге за идентитетом коју проживљавају потурчењаци, разапети између онога што су били и онога што ни(су).
Keywords: обред; преверавање; рушење хармоније; свето и профано; губитак идентитета; казна