Из антропонимије неких насеља на Пештеру на старим нишанима (XVIII и XIX век) - Novakov, Dragana; Škrijelj, Redžep (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
На темељу прикупљене грађе са Пештера, у раду се анализирају лична имена и надимци ексцерпирани са најстаријих епитафа. Овим истраживањем обухваћени су извори настали у XVIII и XIX веку. За ову прилику нећемо представити целокупан антропонимијски слој на Пештеру, јер су многи споменици веома оштећени (преломљени, утонули у земљу или обрасли маховином). Општи део рада обухвата сажети преглед пештерске историје, анализу некадашње и данашње територијалне распрострањености, као и осврт на порекло неких породицâ. Други део рада темељи се на теренским истраживањима ауторâ и анализи рашчитаних антропонима. Знатан део богатог епиграфског материјала на Пештеру до данас није научно обрађен, што је случај са натписима на гробним белезима који чине предмет овога рада.
Keywords: Пештер; антропоними; нишани; народни језик; ћирилица; османско (старотурско) писмо; латиница