Значење изгубљено у преводу: проблеми досезања изоморфизма значења у преводу књиге Кето исхрана - Boranijašević, Marija R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Циљ истраживања у раду представља утврђивање степена одступања значења преведеног текста у односу на значење оригиналног текста на енглеском језику које, у овом случају, настаје услед такозваног површинског превођења. У раду је презентована упоредна анализа садржаја текстова на енглеском и српском језику, која је извршена на лексичком нивоу. Указано је на проблеме превођења и досезања изоморфизма значења у преводу књиге Кето исхрана. У наведеним случајевима одступања нису у виду ширег или ужег значења присутног у преводу, а које се обично јавља у пракси, већ долази до значајног модификовања упућеног значења, док у појединим случајевима долази до његовог потпуног губитка.
Keywords: превод; изоморфизам значења; проблеми превођења; енглески језик; српски језик; површинско превођење