Лазарица у Сиринићкој жупи (реална и акциона компонента обреда) - Redžić, Emilija D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Овај рад подразумева теренско истраживање на простору Сиринићке жупе, у подножју Шар-планине. Предмет истраживања јесте опис обреда под називом Лазарица, који се везује за Лазареву суботу. Са етнолошког и етнолингвистичког аспекта анализирају се реална и акциона компонента обреда, што омогућава стицање увида у ритуалне поступке и предмете. Даје се приказ обреда у прошлости и садашњости, са свим варијантама лазаричке праксе које су на терену забележене, ради утврђивања разлика насталих временом, као и народна веровања и ставови у вези са различитим сегментима ове обичајно-обредне праксе, са циљем стицања потпуније представе о културној свести народа на овим просторима.
Keywords: етнологија; етнолингвистика; Сиринићка жупа; Лазарева субота; Лазарица; обичај; прошлост; садашњост