Нове речи у српском јавном дискурсу као последица пандемије ковида 19 - Nikolić, Marina; Slijepčević Bjelivuk, Svetlana; Novokmet, Slobodan (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2021)
Циљ рада је приказати лексичке промене у српском јавном дискурсу изазване пандемијом ковида 19, који проузрокује вирус из групе коронавируса. У раду су анализиране речи и изрази који су врло брзо са лексичке периферије, из медицинске терминологије, прошириле домен своје употребе и постале део општег лексичког фонда, као и нове творенице њима мотивисане, које још увек немају довољну фреквентност да би им се могао одредити тачан статус. Представљени су етимолошки, лексичко-семантички и творбени профили таквих речи и израза (позајмљивање, промена или развијање нових значења код већ постојећих речи, искоришћавање творбених потенцијала српског језика и итд.), њихове стилске и прагматичке особине, а размотрена су и одређена правописна питања у вези са њиховим писањем.
Keywords: нове речи; неологизми; оказионализми; сложенице; полусложенице; изведенице; правопис; творба речи; српски језик