Студија случаја Славенке Дракулић: Чија је жртва Милева Ајнштајн? - Ahmetagić, Jasmina (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Роман Славенке Дракулић Милева Ајнштајн, теорија туге сагледавамо у контексту психолошких теорија, будући да је у фокусу протагонисткиња чији се живот објашњава психолошким сломом и пре свега њеним индивидуалним психолошким одговором на животне трауме. У тексту се ослањамо на Фројдов чувени текст „Жаљење и меланхолија“, на који цитатним призивањем указује ауторка и анализирамо узроке трагичног удеса које је у својој интерпретацији судбине Милеве Марић Ајнштајн, Славенка Дракулић истакла у први план. Указујемо на основна својства од којих роман задобија своју естетску пуноћу (уверљива и прецизна слика депресије, те продубљена анализа јунакињиног комплекса инфериорности, неурозе нарцизма, односно нарцистичког избора љубавног објекта, те присуство проблема карактеристичних за адолесцентску развојну фазу). Вредновање романа утемељујемо на сучељавању његових публицистичких својстава, с једне, и својстава психолошког романа, с друге стране, као и на чињеници да роман надилази феминистичку идеологију.
Keywords: Милева Марић Ајнштајн; депресија; туга и меланхолија; инфериорност; неуроза нарцизма; сепарација