Иса Бољетинац и младотурски режим - Zarković, Vesna (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У раду се говори о односу Исе Бољетинца и Младотурака, који су намеравали да уведу новине и спроведу реформе у Османском царству. Припадници новог режима су сматрали да на тај начин могу да спасу од пропасти државу чији је крај био све извеснији. Ненавикнути на било какве новине, Арбанаси у Косовском вилајету су сматрали да ће изгубити давно стечене привилегије добијене од султана. Представници младотурског режима су појачали своје активности у овом делу државе, али су наишли на отпор појединих утицајних арбанашких првака, међу којима је био и Иса Бољетинац, познат по својим злоделима над српским становништвом у Митровичкој кази. Иса Бољетинац је своју активност проширио и ван ове територије и учествовао у бројним сукобима против турских власти. Као њен противник, морао је да напусти османску државу и са већим бројем својих присталица пребегне у Црну Гору, где је остао скоро годину дана. Након повратка наставио је са старим занатом, да глоби српско становништво, врши зулуме над њима и бори се за очување старих привилегија.
Keywords: Иса Бољетинац; Младотурци; Срби; Арбанаси; Османско царство; Косовски вијалет