Представа жене у делу Стефана Првовенчаног - Đekić, Đorđe; Zarković, Božidar (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Рад отвара питање представе жене у писаном делу Стефана Првовенчаног. У раду се жена анализира као узор, позитиван и негативан, као мајка, супруга, ташта, удовица и сл. Указано је да се Првовенчани највише у свом делу бавио женом као позитивним узором кроз позивање на личност Богородице, а у одређивању њеног места у породичним односима њеним поменом као мајке, супруге. Констатовано је да су његови подаци о женама изузетно оскудни и да се из њих једва назире њен положај. Своје супруге, сестре, кћери ни не помиње. Посебно место у његовом делу припада Другој жичкој повељи која одређује положај жене кроз одредбе о брачном праву. То је његово најважније писано дело у вези са сазнањем о положају жене – супруге у његово доба.
Keywords: Стефан Првовенчани; Богородица; Ана; Стефан Немања; жена; средњи век