Друштвено-економски аспекти туризма у савременом друштву - Premović, Jelena; Arsić, Ljiljana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Специфичност туристичког тржишта и повезаност савремених туристичких производа са бројним привредним и ванпривредним делатностима условљава вишеструкост друштвено-економских ефеката туризма. Развојем туризма стварају се могућности за покретање низа других делатности, што значи да туризам представља значајан фактор за покретање укупног привредног и економског развоја. Нарочито важну улогу туризам има у укупном друштвено-економском развоју недовољно развијених земаља и региона. Туризам може допринети позитивном друштвено-економском развоју, али истовремено, неадекватно и неконтролисано управљање туристичком дестинацијом, може условити низ негативних социолошко-културолошких, али и економских последица. У раду се истражују основни економски и социолошко-културолошки аспекти и утицаји туризма. Аутори посебну пажњу посвећују анализи мултипликативних ефеката туризма на развој одређене дестинације. Полазећи од историје појаве путовања и туризма као делатности, кључних мотива и друштвеноекономских ефеката, анализирана је Светска економска криза из 2008. године, њен настанак, узроци и последице деловања на целокупну светску привреду и економију, посебно на туристичку делатност, након чега су анализирани актуелни економски показатељи туристичке делатности у светској привреди и пројекције очекиваних трендова. У овом раду, у фокусу анализе налазе се туристичка путовања и економски и социолошко-културолошки аспекти деловања туристичке делатности на туристичку дестинацију појединца и друштва у целини.
Keywords: путовања; туризам; потребе; мотивације; друштвено-економски утицаји