Tуговање након раскида – разлика између иницијатора и неиницијатора у зависности од стратегија превладавања и афективне везаности - Ranđelović, Kristina Ž.; Goljović, Nikola R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Партнерски однос може бити један од значајнијих односа у животу једне особе, док раскид романтичне везе може бити болан и стресан догађај са бројним последицама како по психичко тако и по физичко стање особе. Већина раскида није узајамна, односно разликују се онај који „оставља” и онај који је „остављен”, стога се и реакције на раскид романтичне везе могу се разликовати у зависности од тога ко је иницирао раскид. Циљ ово рада је  испитати да ли постоји разилка између иницијатора и неицијатора раскида партнерске везе у нивоу доживљених емоционалних тешкоћа након раскида. Како су претходна истраживања неусаглашена када су резултати у питању, циљ овог рада је испитати под којим условима долази до такве промене у резултатима, тј. да ли је овај однос модериран неким другим варијаблама, због чега су резултати неконзистентни. У фокусу овог рада јесу унутрашњи радни модели теорије афективне везаности и стратегије превладавања стреса. Узорак коришћен у истраживању је пригодан и сачињава га 387 испитаника. Распон година старости је између 18 и 40 (AS=23.90; SD=4.22). Користили смо Close Relationship Experience Questionnaire (Brenan, Clark, & Shaver, 1995), Brief COPE (Carver, 1997) и Breakup Distress Scale (Field et al., 2010). Резултат т-теста је постврдио да иницијатори доживљавају мање проблема са превладавањем раскида од неиницијатора раскида везе (t(365)=4.62; p
Keywords: туговање након раскида; романтичне везе; иницијатор раскида; стратегије суочавања; афективна везаност