Поузданост и ваљаност инвентара стилова учења за основце базиран на Мајерс-Бригсовом моделу стилова учења (ИСУМБ2-О) - Ranđelović, Dušan J.; Павићевић, Миљана (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Последњих тридесетак година у фокусу истраживачке пажње стручњака у области психологије образовања је сам процес учења, за разлику од раније фаворизованих исхода учења. С тим у вези, једна од доминантних тема су и стилови учења. Постулиран је велики број модела и класификација различитих стилова учења, као и инструмената који служе за идентификовање карактеристичних начина учења ученика. Један од савремених модела стилова учења који има широку примену у школској пракси је и Мајерс-Бригсов модел стилова учења. По овом моделу, индивидуални профил стила се одређује на основу положаја дуж четири биполарне димензије: екстравертност/интровертност, чулност/интуитивност, размишљање/осећање и просуђивање/перцепција. Циљ рада је био проверавање поузданости и ваљаности инвентара стилова учења за основце ИСУМБ2-О. Овај инвентар је базиран је на Мајерс-Бригсовом моделу стилова учења, а сам модел у својој основи има Јунгову типологију личности. Инструмент је конструисан на основу Парагоновог инвентара стилова учења и први пут је употребљен на основцима у Републици Србији 2012. године. Аутор наводи да се после више пилот-истраживања (Н> 850 ) на узорцима ученика IV, V, VI и VII разреда основних школа у Нишу и Косовској Митровици, и вишеструких модификација, дошло до коначне форме инструмента са 64 ставке (за сваку од димензија по 16 ставки). Добијени резултати (на узорку од 100 ученика IV разреда основних школа у Нишу) везани за поузданост, како за појединедимензије (изражене преко Кронбах алфа коефицијента) тако и на основу ајтем анализе, указују на то да се ради о стабилном инструменту. Три од четири димензије имају поузданост изнад 0,93 изражену Кронбах алфа коефицијентом. Ваљаност је испитивана на два начина: а) конструкт ваљаност је проверавана преко факторске анализе како би се проверила факторска структура инструмента; б) проверавана је екстерна ваљаност преко степена корелације вредности добијених на димензијама стилова учења на инструменту ИСУМБ2-О и процена наставника појединих полова испитиваних димензија стилова учења код њихових ученика на основу описа који су добили. Четворофакторско решење је оптимално и најбоље могуће у погледу датог инструмента и оно може да објасни 57% укупне варијансе. Постоји статистички значајна позитивна корелација између резултата на димензијама инвентара стилова учења и процена наставника појединих полова испитиваних димензија стилова учења код њихових ученика на основу описа који су добили. Та корелација је велика у случају димензија Е-И, С-Н и Ј-п, а средњег интензитета када је у питању димензија Ф-Т. Нису добијене полне разлике у стиловима учења, док су димензије сензација–интуиција и суђење–перцепција повезане са школским успехом.Закључак је да је инструмент показао добре психометријске карактеристике, сагледане, пре свега, преко изузетно високе поузданости, високих вредности за ајтем-тотал корелације, задовољавајуће конструкт валидности, али и адекватне екстерне валидности, које указују на то да инструмент мери управо оне карактеристике за које је изворно и намењен. Истакнута су и ограничења истраживања, поготову она везана за величину узорка.
Keywords: Psihometrijske karakteristike; inventar stilova učenja; Majers-Brigsov model