Јан Амос Коменски - учитељ народа и зачетник дидактичких принципа - Krulj, Jelena R.; Vidosavljević, Slađana T.; Mladenović, Nataša R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Порекло дидактике као научне дисциплине сеже у дубоку прошлост древних робовласничких држава, па тако и сам термин дидактика (didaskein) потиче из старогрчког језика, што би у преводу значило обучавати. Термин је касније претрпео извесне промене и управо термин didactica (дидактика) настаје у латинском језику. Оба ова језика (грчки и латински) чине данас основу целокупне научне терминологије. Прво и прецизније дефинисање овог појма дали су Волфганг Ратке (1571–1635) и Јан Амос Коменски (1592–1670), који се сматрају и оснивачима дидактике. Овај рад има за циљ да укаже на важност дидактичких принципа и на велик значај и допринос Коменског као њиховог оснивача и оснивача дидактике уопште. Морамо напоменути да је Коменски цео свој живот и рад посветио трагању за свеукупним унапређењем наставног процеса и образовању народа, а колико је у томе успео може се препознати у томе да његови дидактички принципи и данас одолевају времену. Сматра се да је он један од највећих реформатора школства.
Keywords: дидактика; дидактички принципи; настава; образовање; школа