Текстуални метадискурс у академским приказима књига на српском и енглеском језику - Vučićević, Ana Lj.; Rakić, Aleksandra D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Овај рад се бави формама и обрасцима употребе маркера текстуалног метадискурса у академским приказима књига на српском и енглеском језику из области хуманистичких наука (лингвистике и књижевности) и друштвених наука (социологије, историје и етнографије). Основни циљ рада био је утврђивање потенцијалних разлика у употреби ових маркера у односу на параметре типа маркера, дисциплине и језика на којем су прикази написани. Квалитативно-квантитативна анализа спроведена је према моделу који је презентовала Благојевић (2008). Што се првог параметра тиче, поређење је показало да се, у односу на друге текстуалне конективе и маркере дискурсних радњи и упућивања на дискурс, у свим дисциплинама и на оба језика претежно јављају логички текстуални конективи. Када је реч о параметру дисциплине, прикази из дисциплина лингвистике, књижевности и социологије садрже највећи број маркера. У погледу критеријума језика, кад се све узме у обзир, више је текстуалних маркера уочено у приказима на српском језику него у приказима на енглеском. Mеђутим, разлика је незнатна, што указује да има више сличности него разлике у употреби маркера текстуалног метадискурса.
Keywords: академски дискурс; академски прикази књига; текстуални метадискурс; дисциплине; српски језик; енглески језик