Синтаксичка конструкција именица+именица у енглеском језику струке и њени преводни еквиваленти - Rajović, Jelena D.; Spasić-Stojković, Milica M (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Енглески језик струке намењен је онима који енглески језик користе у професионалне сврхе и може се дефинисати у погледу употребе вокабулара и синтаксе. Сврха овог истраживања је да испитамо да ли постоји структурално слагање између синтаксичких структура које се састоје од две именице [именица+именица] у енглеском језику заштите на раду и њихових преводних еквивалената у српском језику. Након што смо резултате истраживања сузили на око пет хиљада примера и поређали их по учесталости појављивања у корпусу, узорак од око сто седамдесет примера издвојен је и преведен на српски језик. Анализа је показала да можемо разликовати три типа српских преводних еквивалената, али да ниједан он њих није структурно идентичан енглеским синтаксичким структурама које се састоје од две именице [именица+именица].
Keywords: енглески језик струке; синтаксичке структуре; заштита на раду; српски језик; енглески језик