Циклус Светог Димитрија у Пећкој патријаршији: - I - - Pajić, Sanja R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У раду се указује на иконографске одлике циклуса Светог Димитрија у истоименој цркви у Пећкој патријаршији. Ове фреске нису до сада детаљније анализиране, нити су сагледане у ширем контексту илустрованих житија светитеља. Живопис храма, задужбине српског архиепископа Светог Никодима, потиче из 1322–1324, а значајно је обновљен 1619/20. Познато је тринаест илустрованих житија Светог Димитрија, насталих између средине XI века и последње четвртине XIV века. Циклус па-трона храма у пећкој цркви Светог  Димитрија насликан је на северном и јужном зиду наоса. Од некадашњих осам тема, сачувано је пет композиција из живота и страдања светитеља, као и једна сцена чуда. Две илустрације припадају првобитном живопису, док су остале сцене де-лимично или у потпуности пресликане у доба обнове.
Keywords: Свети Димитрије; Пећка патријаршија; житејни циклус; Свети Димитрије пред царем Максимијаном; Свети Димитрије благосиља Светог Нестора у тамници