Значај регионалних часописа за афирмацију завичајне традиције и културне баштине - Deletić, Zdravko (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Локални часописи погодан су медиј за презентацију и афирмацију завичајне историје, традиције и културне баштине. Они пружају могућност за афирмацију вредности које су значајне на локалном нивоу, а нису истражене и видљиве на државном нивоу –  немају државни или међународни значај. Локални медији омогућавају презентацију стваралаштва и афирмацију недовољно доказаним ствараоцима, аматерима, као и почетне кораке младим ствараоцима у области књижевности. Проблеми у области финансирања, компетенција аутора, уређивања, рецензирања и научних домета објављених радова су реалност. Међутим, то су проблеми које треба решавати, а не због тога оспоравати значај и потребу постојања локалних часописа.            Рад је написан на основу личног ауторског и редакцијског искуства, анализе садржаја локалних часописа на северу Црне Горе, изучавања методологије научног рада и теоријског промишљања на задату тему.
Keywords: завичај; историја; традиција; културна баштина