Изградња сакралних објеката као пут ка Есхатону, на примерима српске житијне књижевности - Milojević, Snežana J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Полазећи од постулата хришћанског учења – да свако стварање од Светог Духа долази, применили смо већ познате принципе теопоетике на градњу сакралних објеката, кроз топос подвига Бога ради. Потврду овакве форме предусловљености човековог спасења пронашли смо у житијним текстовима старе српске књижевности. У вези са датом темом истакли смо незадоцњење (благовремено посвећивање овом богоугодном делу), као кључни елемент којим се наративно уобличава сотириолошка мотивација оваквог вида човековог подвига. Говорећи о естетском корелативу градње цркава и манастира, указали смо на комплексност средњовековне естетике утемељене у хришћанско учење.
Keywords: градња цркава и манастира; мотив незадоцњења; метафизичка естетика; небески Јерусалим