Васпитни стилови родитеља као предиктори димензија самоефикасности ученика основне музичке школе - Kostić, Senka M.; Minić, Jelena Lj.; Rovčanin, Elma E. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Основни проблем истраживања је садржан у питању да ли су васпитни стилови  (aуторитарни, aуторитативни и пермисивни) статистички значајни предиктори димензија самоефикасности (академске, социјалне и емоционалне) код ученика основне музичке школе. Узорак је  пригодан и састоји се од 160 ученика основне музичке школе, уједначених по полу (80 дечака и 80 девојчица). У истраживању су коришћени упитник PSDQ (за мерење васпитних стилова) и упитник самоефикасности за децу.Резултати истраживања су показали да ученици основне музичке школе испољавају висок степен самоефикасности на све три димензије, као и да васпитни стил родитеља доживљавају као ауторитативни. Васпитни стилови родитеља показали су се као добри предиктори академске (r2=0,25) и социјалне (r2=0,22) самоефикасности; док није могуће предвидети степен емоционалне самоефикасности код ученика основне музичке школе на основу познавања испољености васпитних стилова родитеља.
Keywords: васпитни стилови; самоефикасност; даровитост; таленат