Стандардизација, адаптација и примена Плучиковог теста емоција (ПИЕ - ЈРС) у војној популацији – доприноси професора Петра Костића - Milićević, Nebojša; Komlenić, Miroslav; Jovančević, Ana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У раду је дата анализа предности и недостатака оригиналног Плучиковог теста емоција (ПИЕ), као и приказ напора професора Костића да својом стандардизацијом и адаптацијом постојеће мане овог теста отклони. Посебна предност југословенске ревизије и стандардизације Профила индекса емоција (ПИЕ-ЈРС), поред побољшања метријских карактеристика, израде посебних норми на домаћој популацији, и др., лежала је и у проширењу домена његове примене. Овај психолошки инструмент је био од посебне практичне користи у раду са војничком популацијом. Применом са другим познатим тестовима личности и конфигуралном анализом димензија дошло се до оригиналних открића, операционализовања и издвајања посебних скала као што су: прилагођавање, склоност симулацији, отпорност на стрес, склоност алкохолизму, склоност самоубиству и др. Ове додатне анализе пружале су корисне податке војним психолозима и омогућавале брзу процену и ефикасно издвајање ризичних група. Такође, као илустрације могућности примене Плучиковог теста у војној психологији наведена су нека од истраживања у земљи и окружењу. Резултати су углавном слични и доследни, па тиме потврђују оправданост овакве стандардизације и адаптације овог веома популарног психолошког мерног инструмента.
Keywords: Профил индекс емоција; ЕПИ-ЈРС; професор Петар Костић; војна психологија