Тортура на Голом отоку кроз призму психолошке науке у делу Петра Костића - Krstić, Miroslav; Jaredić, Biljana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Предмет овог рада je научни допринос психолога Петра Костића, као објективног научног радника, у разумевању, објашњавању и тумачењу тортуре „голооточана“, на „Голом“, кроз призму психолошке науке и струке. У средишњем делу осветљена су теоријска одређења и научни модел система „самоуправног“ преваспитавања на Голом отоку кроз деловање психолошких понашања као експерименталног оквира скинеровског типа, и кроз испирање мозга као практичног система „самоуправног“ преваспитавања. У раду се разматрају даље теме везане за злоупотребу психологије у обликовању људског понашања, сам склоп и функционисање система „самоуправног“ преваспитавања, психолошки потпорни систем личности који имплицитно полази од психоеколошке теорије људских бића: тела, припадања, мишљења и сврхе, вере и наде, Милграмов, Ашов и Зимбардов експеримент у оквиру „самоуправног“ преваспитавања. Следи осврт на психопатологију голооточких жртава и последице голооточког искуства (краткорочне и дугорочне).
Keywords: тортура; Голи оток; „голооточки експеримент самоуправног преваспитавања“; „испирање мозга“; злоупотреба психологије у обликовању људског понашања