(Само) неки од доприноса професора Петра Костића развоју психологије - Davidović, Jelena; Pavićević, Miljana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Рад је покушај приказивања доприноса професора Петра Костића развоју психологије. Бавећи се и сукцесивно и паралелно двема својим професијама, војском и психологијом, границе између њих професор је учинио двострано пропустљивим. Тиме су обе ове области постале богатије; унутар војне тематике психологија је добила простор за „своју реч“, а проблематика психологије се проширила и на „војне теме“.У раду је најпре приказана професионална каријера и истраживачки пут професора Костића, а затим су укратко приказани неки од радова из области психологије личности. У време настанка поменутих радова, професор Костић област психологије личности сагледава у контексту актуелних тема: рањеници, ветерани, интернет зависност, као и непролазних тема: лагање, срећа, страх од смрти.Да је препознат значај и допринос професоровог ангажовања и на пољу војске и на пољу психологије, сведоче бројне награде које је добио. О квалитету рада у настави сведочи признање студената Филозофског Факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.
Keywords: професор Петар Костић; допринос; психологија; награде