Доприноси проф. др Петра Костића развоју и унапређивању психолошких мерних инструмената у Републици Србији - Ranđelović, Dušan; Kostić, Senka (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Основни циљ рада био је упознавање са доприносима који су професора др Петра Костића учинили важним именом психометрије као научне гране у области психолошких наука. Детаљно су описани, анализирани и критички преиспитани неки од мерних инструмената на којима је професор Костић радио – било у својству конструктора, ревизора или приређивача. У овом раду издвојена су три инструмента које смо сматрали за репрезенте за три доминантна домена испитивања психолошких својстава појединца: особина личности (Базични ослонци личности – БОЛ), професионалних опредељења (Тест професионалних опредељења – ТПО) и когнитивних способности (Универзални тест способности – УТС). Поред приказа и анализе поменутих инструмената у раду су наведени и примери публикованих емпиријских истраживања у којима су коришћени ти инструменти и тиме потврдили њихов научни допринос. Сви поменути инструменти показали су солидне психометријске карактеристике и имају широку примену у стручној пракси (у школама, клиникама, центрима за социјални рад, војсци итд.), али и научним истраживањима. На крају је дат критички осврт на комплетан допринос професора Костића развоју психометрије у Србији.
Keywords: Проф. др Петар Костић; психометрија; БОЛ; ТПО; УТС