О лику и делу и научноистраживачком раду у области војне психологије пуковника и проф. др Петра Костића - Pešić, Anita (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У раду је приказан научноистраживачки рад у области војне психологије пуковника и професора Петра Костића. Анализа радова и кључних дела за формирање и развој војне психологије на овим просторима, каријерни развој, као и официрски карактер описан је указивањем на аутобиографске чињенице, цитирањем професорових дела која на најбољи начин осликавају поглед на свет, људе и војничку професију и улогу војног психолога у јединици и улогу официрског кадра у формирању кохезивне јединице спремне за реализацију најтежих војничких задатака. Научноистраживачки радови приказани су у складу са временом настанка у интервалима од 1974-1980, 1981-1990, 1991-2004, и период након престанка професионалне војне службе. Приказ радова прати, поред временског одређења настанка дела и место рада и официрски чин, чиме се указује на неопходност поступности у професионалном развоју официра и психолога, која доводи до зрелости у истраживачком раду, тумачењу емпиријских података и разумевању војног окружења. У чланку су поред научноистраживачких радова, приказани и људи са којима је радио и истраживао професор Костић. Приказом истраживачких тимова, може се увидети да је током своје професорске и истраживачке каријере професор Костић сарађивао са људима који су оставили неизбрисив траг у психологији генерално, али и у војној психологији, психијатрији, андрагогији и социологији. Из анализе радова може се закључити, да је за стварање и развој неке наставне и научне области потребно пуно систематског рада и личног одрицања, широког општег образовања, ведрог и радозналог духа, као и најважнији фактор – људи, односно сарадници са којима се јасно препознаје циљ који се жели постићи.
Keywords: човек у одбрани; официр; научноистраживачки рад; војна психологија