Прилог проучавању територијалног уређења и разграничења перегриних заједница Деремиста и Доклеата - Samardžić, Gligor; Mlađenović, Mirijana (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
У раду сe презентују подаци о перегриним заједницама (civitates peregrinae) Деремиста и Доклеата на југу Илирика. Њихово становништво припадало је домородачком слоју и већински било перегриног статуса, тј. нероманизовано. При успостављању римске власти на овом подручју један од приоритета била је организација домаћег становништва која ће обухватити формирање заједница, разграничење територија и разрезивање пореза. Тако ове civitates престају да буду независна племена и постају римске административне јединице. Римска управа је домородачко становништво смјестила у римске административне и правне оквире што је представљало први корак у њиховој интеграцији. Епиграфски споменици и наративни извори донекле освјетљавају ове токове на југу провинције Далмације.
Keywords: перегрине заједнице (civitates peregrinae); Деремисти; Доклеати; Илирик; провинција Далмација