Баријере у педагошкој комуникацији - Radojević, Tatjana S.; Kompirović, Tatjana P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2020)
Поље истраживачког интересовања овог рада усмерено је са циљем да се испита мишљење наставника и ученика у основним школама о баријерама у педагошкој комуникацији у учионици. Узорак је обухватио сто двадесет осам наставника  и двеста деведесет седам ученика VIII и IX разреда из седам основних  школа са простора јужног  и северног дела Црне Горе. На основу анализе добијених резултата видљиво је да баријаре постоје више или мање, мада постоје и значајне разлике у мишљењу наствника и ученика у погледу различитих баријера у педагошкој комуникацији. Већина наставника сматра да баријере у педагошкој комуникацији не настају због извора (наставника), већ да проблем постоји у осталим елементима процеса.
Keywords: педагошка комуникација; баријере у педагошкој комуникацији; наставник; ученик